Søndag den 13. maj kl. 15 samledes mange beboere fra området til grundejerforeningens fugledag. Ornitolog Bo Kayser, fra Dansk Ornitologisk Forening, fortalte her om det rige fugleliv, som mosen skaber grundlag for. Omkring 80 børn og voksne i alle aldre, mødte op for at møde eksperten, og få udpeget nogle af mosens fugle og få forklaret om deres sang og se de reder og huller de bebor. Der blev fortalt om fugle på og i vandet, i træerne og i buskene i Moseparken og om dem, som overflyver området i søgning af føde. Der var stor spørgelyst blandt deltagerne. Mange af dem der har boet i området i mange år bidrog med værdifuld information om udviklingen i fuglebestanden gennem tiderne. Efter arrangementet, har der været meget positive tilbagemeldinger fra deltagerne og der var enighed om, at foreningen fremover gerne må lave flere lignende arrangementer. Kontakt gerne Olav Egelund eller Dorthe Stadil fra foreningens bestyrelse, med ideer og ønsker til nye arrangementer i mosens natur. Under menupunktet fotoalbum kan du se billeder fra fugledagen af både fugle og mennesker.
Blandt de mange konkrete råd, informationer og anbefalinger, der blev præsenteret i løbet af dagen, kan blandt andet nævnes følgende:
Nattergalen, Sjakkeren og Hvinanden:
Bo Kayser fortalte om nattergalens tilbagegang, ikke blot i vor mose men helt generelt. Årsagen er uvis, men måske skyldes det, at nattergalens vinterkvarter i syden er truet. Til gengæld er andre arter dukket op hos i os de senere år. Blandt andet er Sjakkernen nu begyndt at yngle i Moseparken. Hvinanden ses nu også jævnligt på søen. Hvinanden er først begyndt at yngle i Danmark i løbet af de seneste 10 år, bl.a. i Furesøen. Hvinanden yngler dog endnu ikke i Kollelev Mose. Bo vurderede, at der i mosen er plads til ca. fire ynglende hvinandepar. Bo opfordrede derfor beboerne til at opsætte redekasser til hvinanden. Har du lyst til at gribe denne chance for at være med til at få en ny art etableret i mosen og dermed noget nyt at se på og glædes over, kan du via nedenstående links finde opskriften på, hvordan man bygger og opsætter en redekasse til hvinænderne:
Under rundvisningen fik vi med hjælp fra lokale kendere også udpeget redehuller i træer der huser Spætmejsen og Stor flagspætte. Spætmejsen, som vi endda, var heldige at se i sit hul i træet til venstre for stien når man kommer ind i Moseparken fra Brovænget.
Stor Flagspætte holder til i det øverste af 3 huller i et ældre birketræ tæt på stien ved bassin 2 mod Parkvej.
Hvordan kender man forskel på en gammel og en ung fiskehejre ?
Bo Kayser gav os alle en lille dimension ekstra, at holde øje med, næste gang vi ser en Fiskehejren jage i mosen, nemlig aldersbestemmelse. Unge Fiskehejrer har et jævnt gråt hoved og hals, mens de ældre Fiskehejrer er kendetegnet ved et mere hvidt hoved, kombineret med mørke striber ned ad halsen.
Hvad kan grundejerne gør for at fastholde og øge fuglebestanden ?
Udover Bo Kaysers konkrete anbefaling om at bygge redekasser til Hvinanden, fortalte han, at vegetationen langs søbredden var afgørende for fuglebestanden. Beboerne blev derfor opfordret til at bevare et uforstyrret plantebælte langs bredden, både i haverne og i vandet. Dette kan dog fint kombineres som en vekselvirkning mellem beplantning og åbne udsigtshuller, så man også kan glædes over udsigten fra landsiden og fra husene.
Dette indlæg blev udgivet i
Ikke kategoriseret. Bogmærk
permalinket.